The Pepperings, Bosham

This is a design for a replacement dwelling in Bosham, one hundred meters from the water’s edge of Chichester Harbour.

Chichester Harbour is a very sensitive area with regards to design, and as such we established the following principles that were to guide the design:

  • To create a high quality design that respects its setting
  • To maximise views across Chichester Harbour
  • To provide a contemporary design language, yet with a proposal that is not a “modern box’ but rather a dwelling that is ‘crafted’ with great attention to detail and structural expression, reminiscent of traditional vernacular architecture
  • To use local materials
  • To arrange the accommodation in an ‘up-side’ down configuration to maximise potential of the site

The house is conceived as a masonry L-shaped ground floor, with another two garden walls completing a square forming a secure ground floor, with courtyard garden.

A generous entrance lobby, with stairs to the first floor, separates the two L-shaped wings and their respective functions. The eastern wing comprises 3 bedrooms, all en-suite as well as a TV room/ snug, and the northern wing utility areas.

The first floor is a timber-framed volume that floats across the ground floor. It rests on the masonry bedroom wing, whilst clere-storey glazing separates it from the garden wall and utility areas giving the first floor volume a lighter appearance, as to appear ‘floating’.

The first floor comprises the living areas as well as a master bedroom and a nursery. On the right is a master bedroom suite that takes full advantage of the views northeast towards Bosham. In this block of accommodation, there is also a nursery, a communal WC, as well as some storage space.

Immediately to the left of the stairs is an open plan kitchen and dining area. This is generous in size and has a kitchen island which encourages social interaction in the kitchen and dining area. The area enjoys views west-north-west across Chichester Harbour. A freestanding fireplace, acts as a space-divider, and defines the sitting area. This fireplace wall, with ample log storage, is however not full height to the ceiling. Instead the ceiling is allowed to float above and expresses the timber-framed structure and enhances the feeling of space, whilst yet defining different areas of functions within the home. A terrace/ balcony is provided along the length of the building to allow a direct link with the outside and the views.

At the western end of the property, the living room, with a glazed sliding doors, accesses directly on to a large terrace maximising the views of Bosham Creek.